Форма входу
Головна » 2013 » Березень » 4 » Звідки походить назва болота «Корабельське»?
16:26
Звідки походить назва болота «Корабельське»?
Корабельське болотоЦе колишнє величезне болото знайшло собі місце поблизу села Угли. Ще з дитинства пам'ятаю його у своїй первісності. На перший погляд, воно ніби міцно дрімало, впавши у багатовікову сплячку. Проте, насправді, окремі місця болота ворушилися, були небезпечними і підступними. Варто було людині необережно спробувати пройти по ньому кілька метрів, як тіло потрапляло в страшні трясовини, звідки без сторонньої допомоги навряд чи хто міг вибратися. Згодом, у часи горезвісної меліорації, всерйоз взялися і за «Корабельське». З'явилися потужна техніка, досвідчені спеціалісти, грандіозні плани перетворення поліських боліт у квітучі, врожайні поля. За цією програмою здійснювався недремний державний і партійний контроль.

Через декілька років «Корабельське», як болото, зникло назавжди. Згодом на меліорованих площах почали вирощувати зернові культури та коренеплоди. Перші врожаї вражали. Проте, це всього-на-всього було початком кінця. Тодішні засоби масової інформації на весь голос вихваляли далекоглядну та мудру політику партії й уряду в цьому питанні. Сьогодні «Корабельське» знову в спокої, тільки не первісному. Воно поволі заростає травою та чагарниками, уже не виконує функції рівноваги в природному середовищі. Нині сільськогосподарська техніка, котра доживає останні роки та місяці, не може обробити й немеліоровані землі. Правда, зовсім близько «Корабельського», що хоч трохи йде на користь виробникам і населенню, бо колишні торфорозробки в урочищі «Гало» вже вичерпались. Мені вже давно не давала спокою думка: а звідки це колишнє болото взяло таку нетутешню назву? Бо ж насправді слово «Корабельське» походить від російського «корабль». А кораблі й Полісся такі далекі одне від іншого. Але мені поталанило дізнатись про одну з версій походження назви болота. Одного разу повертався з Рівного потягом. Як часто так трапляється, розговорився з попутником, уже немолодим чоловіком. Дізнавшись, що я з Кричильська, запитав: «А знаєте „Корабельське” біля Углів?» «Так, — відповідаю. — Знаю». «А чого воно має таку назву, знаєте?». Хитаю головою. Тож розповів мені отой чоловік, що почув від свого діда, а той від свого. Мовляв, до поміщика одного із сіл приїхав його знайомий дворянин з-під самої Одеси. А з письмових джерел, переважно літературних, відомо, що поміщики дуже полюбляли виїжджати на полювання. На Поліссі ж для цього і простір був, і звірини незліченна кількість. Дістались мисливці зі своїми єгерами й до теперішніх Углів. Гадаю, що в ті часи цього села ще не могло бути. Коли одеський дворянин побачив те величезне за розмірами болото, то захоплено вигукнув: «Так оно могло быть корабельским!». Він, либонь, мав на увазі те, що коли б замість болотної твані тут плюскотіла вода, то вдосталь було б місця, щоб і судна плавали. Можливо, назва «Корабельське» і походить з історії цього переказу.

Леонід КУЛІШ-ЗІНЬКІВ.


Переглядів: 1080 | Додав: Klymets | Теги: полісся, Леонід-Куліш, угли, Кричильськ, одринки, Корабельське болото, історія, меліорація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
П`ятниця, 29.03.2024, 02:32
Вітаю Вас Гость