Форма входу
Головна » 2012 » Квітень » 16 » Минуле села. Катання яєць
12:26
Минуле села. Катання яєць

Катання яєцьВ наш час в Одринках ігра в катання яєць на Пасху вже забута традиція. Проте ще 10-15 років назад вона була надзвичайно популярна серед одринської малечі. Діти не могли собі уявити Пасху без цієї надзвичайно цікавої забави. За грою дітлахів полюбляли поспостерігати навіть дорослі. Свого часу в цю гру грали ще наші діди і прадіди. Згадаймо як це було.

Традиційно катання яєць починалося на перший день Пасхи після обідньої пори, хоча готувалися до неї заздалегідь. Для гри віднаходили горбик, в якому проробляли жолоб, по котрому яйця скочувалися донизу на порожню розрівняну територію.

Для початку гри необхідно було не менше двох гравців. Порядок пускання яєць, зазвичай, визначався  цоканням яєць. Стукаючись тупим або гострим кінцем яєць, визначалося найміцніше. Переможець отримував право пускати яйце після того, в кого слабше.

Перший гравець котить своє яєчко з гірки, намагаючись зробити це так, щоб воно закотилося якомога далі, тому що завдання кожного наступного гравця – зачіпати своїм яйцем ті, які вже знаходяться на ігровому полі. 

Потрапивши своїм яєчком в ціль, гравець забирає збиті яйця і продовжує катати далі. Якщо яйце не влучило – хід передається наступному. Ні для кого не секрет те, що мета гри – набрати якомога більшу кількість яєць.

Звичай в катання яєць дійшов до нас від наших предків з традицій  Русі. Він був пов’язаний з вірою стародавніх слов’ян у демонів. Люди вірили, що, катаючи яйця, можна заставити злих духів танцювати, падати, перекидатися, що спричиняло їм жахливі страждання. Якщо ж яйця вдаряти одне об одне, то можна заставити духів битися лобами. У давнину люди вірили, що таким чином можна вести боротьбу із злими духами.

Відновлюйте традиції! Зі святом, одринчани!

Переглядів: 1144 | Додав: Klymets | Теги: катання яєць, одринки, пасха | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
0
1 Сергій П.   (16.04.2012 23:22) [Материал]
Христос Воскрес!!! Традиції потрібно зберігати чи відновлювати (а маю на увазі не тільки катання яєць...) тому що коли заникнуть традиції - заникає і культура нації.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
П`ятниця, 29.03.2024, 08:22
Вітаю Вас Гость