Форма входу
Головна » 2013 » Січень » 18 » Пишуть одринчани: Профілактика грипу (авт. Юрій Нагорний)
12:32
Пишуть одринчани: Профілактика грипу (авт. Юрій Нагорний)
Ні - грипуГрип — гостре інфекційне захворування дихальних шляхів, яке викликає вірус грипу. У побуті ним часто називають будь-яку застуду, що є неправильно, тому що, окрім, власне, вірусу інфлюенції, схожі симптоми можуть викликати багато інших (адено-, рино-, респіраторно-синцитіальні віруси й т. д.). Тому вірусні захворування дихальної системи об'єднали в групу ГРВІ — гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Усім відомо, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Профілактика може бути як специфічною (вакцинація), так і неспецифічною.

Щеплення — найефективніший засіб, але тільки по відношенню до грипу, тому що збудників ГРВІ багато й усі вони різні за антигенними властивостями. Вакцинацію необхідно робити всім (найдоцільніше восени) і з року в рік. Бо вірус, який викликає захворування, може змінюватися щорічно, а вакцина захищає людину лише впродовж певного періоду. Особливо важливою вона є для представників групи ризику. До неї належать всі, хто працює в багатолюдних місцях: медичні працівники, вчителі, вихователі, водії громадського транспорту.

З метою профілактики недуги необхідно уникати скупчень людей або зменшити вірогідність контактів із хворими, зважаючи на те, що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Варто користуватися одноразовими масками або чотирьохшаровою марлевою, аби захистити себе й оточуючих від зараження. Одягайте її, коли доглядаєте інфекційних хворих чи просто спілкуєтесь із ними. Вона ефективна, якщо прикриває рот і ніс. Важливо пам’ятати, що в будь-якому випадкові її потрібно замінити (одноразову кожні 4 години), щойно вона стане вологою чи забрудниться. Марлеву через 2-3 години прогладжують гарячою праскою.

Приміщення треба регулярно провітрювати й робити вологе прибирання. Повноцінно харчуватися, щоб у раціоні переважали овочі та фрукти. Рекомендовано багато пити: чай із лимоном, квітками липи, відвари шипшини й сухофруктів, морси. Уникати перевтоми з метою підвищення опірної здатності організму. Часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом 70 % етилового спирту. Аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, що є основним джерелом зараження, прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок і після використання їх одразу викидати.

При перших ознаках захворування необхідно звернутися до лікаря, бо самолікування малоефективне й небезпечне, призводить до багатьох ускладнень.

Юрій НАГОРНИЙ,
сімейний лікар.

«САРНЕНСЬКІ НОВИНИ»

17 січня 2013 р.

Переглядів: 686 | Додав: Klymets | Теги: Юрій Нагорний, профілактика, ГРВІ, грип, вакцинація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
0
1 одринчани   (21.01.2013 21:26) [Материал]
Бажано робити це за допомогою одноразових серветок і після використання їх одразу викидати. Ха-ха , Юра краще відразу спалювати а то ще когось заразиш своїми розкиданими серветками.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
П`ятниця, 19.04.2024, 04:27
Вітаю Вас Гость