Форма входу
Головна » 2014 » Грудень » 23 » ЗМІ: Коли громада активна, село живе
18:05
ЗМІ: Коли громада активна, село живе

Село Одринки, яке належить до Коростської сільської ради, невеличке, але гарне будь-якої пори. З кожним роком воно осучаснюється завдяки ініціативним і працелюбним мешканцям, які не раз уже довели, що гуртом можуть і гору перенести. На рахунку громади багато добрих проектів. І всі вони – справа часу. Скажімо, ще у 1997 році частково забезпечили себе проточною водою. Тож нині 98% Одринок мають проточну воду. З року в рік водогін утримується в належному стані за кошти жителів.

Крім того, у 2003 році громада взяла участь у конкурсі проектів, який проводила Рівненська фундація Князів Острозьких. Стала одним із переможців, а за отримані кошти в сумі 3 тис. грн. ліквідувала стихійне сміттєзвалише, на місці якого облаштувала зону відпочинку.

З недавніх пір в Одринках функціонує храм, що носить ім’я Казанської ікони Божої Матері. Ще 10 серпня 1999 року освятили місце та заклали перший камінь під церкву. Зводили святиню інтенсивно, посприяли цьому не тільки місцеві жителі, а й приїжджі майстри. Вже навесні 2003 року відбулося перше богослужіння. Церква в Одринках – непросто осередок духовності, а окраса села. Маленький рай, де душа відпочиває, набирається снаги жити й працювати.

Є тут і велика та комфортна дев’ятирічна школа, Будинок культури з бібліотекою, який ініціативні мешканці мріють переобладнати на дитсадок, бібліотеку та клуб європейського рівня. Функціонують також 2 магазини й кафе-бар, аптека. Підвели в село й голубе паливо. Газовий факел запалили в 2012 році

Та на цьому здобутки села не закінчились. За підтримки ініціативної групи в складі Сергія Климця, Сергія Чижа, Дмитра Пілата, Володимира Нагорного та Наталії Бобровської, підготували проект на конкурс громад, який проводила Рівненська громадська організація «Комітет виборців України». І серед 28 громад здобули перемогу, ввійшовши у 8 найкращих. За кошти, що отримали, зробили 1800 м вулиці Лугової та в’їзний знак у вигляді герба села.

Визначною святинею в Одринках довгий час була капличка на Висоцькому полі, зведена на відстані 1 км від села в бік села Грушівка. Здавна це місце вважалося святим. Вода в джерелі, що б’є з-під неї, наділена чудодійною силою. До нього сходились з усіх усюд не тільки, щоб втамувати спрагу, але й для того, щоб відновити здоров’я. Вода тут не замерзає навіть у найлютіші морози, завжди чиста та прозора. Жителі навколишніх сіл шанують це місце. Капличка носить ім’я святого Іоанна Хрестителя. Майже 100 років тому, коли була у вкрай аварійному стані, її вирішили перебудувати. В той же час у сусідньому с. Корост зводили храм і залишки будівельних матеріалів використали для реконструкції святині. Тут із давніх пір проводять богослужіння. 7 червня на свято третього віднайдення глави Іоанна Предтечі до криниці для молитви й освячення джерельної води йдуть паломники з усіх навколишніх сел. А нещодавно вирішили побудувати нову капличку, позаяк стара уже в аварійному стані. Ініціаторами в цій справі виступили Володимир Нагорний, Віктор Климець, Віктор Чиж й інші небайдужі жителі. Нині якраз тривають будівельні роботи. Завдяки благодійникам і меценатам вдалося вже звести каркас, встановити купол.

Ось що значить активна громада. Село живе щасливим життям. І надалі його мешканці працюють спільно з сільським головою над вирішенням проблемних питань. Як зауважив очільник громади Олександр Климець, найактуальнішою наразі є проблема підтоплення північної частини Одринок. Працівники управління водного господарства борються з цим. Також потрібно перекрити дах у ФАПі та вирішити питання з опаленням. Для Будинку культури необхідно придбати музичну апаратуру. Жителям болить проблема підвезення дітей до Коростької ЗОШ. Назріла потреба відновити автобусне сполучення з райцентром. Потребують кращого електропостачання споживачі на вулиці Луговій. У задумах – облаштування вулиці Шевченка твердим покриттям тощо. Та з такою громадою всі проблемні питання вирішаться. Бо цього хочуть, насамперед, люди.

Ольга ЛОТОЦЬКА, «САРНЕНСЬКІ НОВИНИ», 4 грудня 2014 року
Переглядів: 626 | Додав: Klymets | Теги: громада, Коростська сільська рада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Четвер, 28.03.2024, 23:18
Вітаю Вас Гость