Форма входу
Головна » 2011 » Листопад » 29 » Минуле села. Від льодовника до холодильника
21:04
Минуле села. Від льодовника до холодильника

Вайшля Леонид Игнатьевич «Заготовка льда» 1965 г.Сьогодні тяжко уявити життя людини без холодильника. Він є невід’ємним атрибутом кожної оселі. Однак наші діди-прадіди свого часу навіть не знали саме слово «холодильник». Цікаво дізнатися, як  в спекотну літню пору вони зберігали м'ясо та молоко від псування.

Для вирішення цієї проблеми в зимню пору, коли вода в водоймах добре замерзала, односельчани відправлялися до Горині на заготівлю льоду, який літом застосовувався як джерело холоду.

В морозну зимню пору, коли вода в водоймах добре промерзала, на Горині кипіла робота по заготівлі льоду на літню пору. Лід кололи великими шматками прямокутної форми, які ще називали кабанами. Для цієї справи використовувались сокири та пили. Сам процес так і називали «рубка льоду», «колоння льоду», «заготівля льоду». Для перевезення льоду до села користувалися як підводою, так і тракторами та автомобілями (машинами).

Чи не кожне господарство селян містило так звану льодовник (льодовню). Це було спеціальне приміщення, де зберігалися продукти селян, які могли зіпсувалися від спеки – це була переважно м’ясна та молочна продукція.

Льодовник являв собою купу льоду, яка була вкрита 1,5-метровим шаром торфу, зверху вкритим дернею та соломою, які протягом теплої пори зберігали лід від танення.

В літню спеку ці насипи розкопували і отримували холодний лід, яким охолоджували свої продукти. Дітлахи ж завжди раді були посмоктати льодяники, які, що там і казати, хоча і не були солодкими та все ж вони були натуральними.

Як згадують односельчани, перший холодильник в Одринках з'явився в тутешньому колгоспі. Він був придбаний для зберігання молока. 

Переглядів: 727 | Додав: Klymets | Теги: льодовник, заготівля льоду, льодовня, давній холодильник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Четвер, 28.03.2024, 21:16
Вітаю Вас Гость