Форма входу
Головна » 2011 » Вересень » 27 » Рекордний врожай картоплі
00:51
Рекордний врожай картоплі

Бульба - другий хліб поліщуків

Цього року Одринки, як і Україна загалом, зібрали рекордний врожай картоплі. Такого високого врожаю бульби або, як ще її називають, «другого хліба», не може пригадати жоден старожил нашого села. Якщо минулого року з 1 ару жителі Одринок збирали в середньому 50-70 кілограмів, то цьогоріч — від 200 до 350.

Картопля так добре вродила, що і копати доводиться довше, і зберігати нема де. Одринчани бідкуються, що  у льосі вся картопля не поміститься, тому багатьом треба буде робити кіпціДо того ж проблемою є і те, що майже нема насіннєвої картоплі – вся велика. Тому наступного року доведеться садити різану, а це додасть селянам клопоту.

Як відомо, минулого року був неврожай картоплі, її ціна становила 8 гривень за кіло. Цього ж року картоплю забирають по 80 копійок-одній гривні (на ринку картоплю можна придбати за 1,5-2 гривні, хоча торік у такий період кілограм картоплі коштував понад 4 гривні). Востаннє таке зниження ціни на картоплю спостерігалося три роки тому, однак і витрати на її вирощування тоді були нижчими приблизно удвічі.

Основні покупці одринської картоплі – східні та південні області, оскільки там інші погодні умови, і картопля добре не родиться.  З південних областей привозять кавуни, цибулю, борошно і міняють їх на картоплю. Проте цей рік відрізняється малою активністю таких «міняйлів». Для прикладу, на сьогоднішній день в Одринки не приїхала жодна машина з обміном кавунів на картоплю.

За словами спеціалістів агропромислового розвитку, цьогорічна весна, як ніколи, була успішною для вирощування картоплі. І хоча взимку не було сильних морозів, проте після промерзання орного шару ґрунту земля стала пухкою, сприятливою для обробітку. Насінна картопля «лягала» в землю, наче під ковдру, під якою були сприятливі умови для проростання, а це в агрономічних заходах чи не головний чинник. До того ж, було тепле і вологе літо, що теж посприяло врожайності. Погодні умови були сприятливі і тим, що пізно розповсюдилася хвороба фітофтора, що дало можливість картоплі продовж вегетаційного періоду утворювати бульби.

Окрім сприятливих погодних умов на збільшення врожаю картоплі вплинуло сортооновлення. Адже люди, не маючи вдосталь насінної картоплі з попереднього року, закуповували сортову картоплю таким чином забезпечивши собі більший врожай. Серед найпоширеніших сортів — Слов’янка, Скарб, Чешка та чимало інших. Відзначають і той факт, що надзвичайно великі врожаї картоплі цього року на тих ділянках, де попереднього року були засіяні зернові чи багаторічні трави. Адже картопля любить, коли її висаджують «на новині», тобто там, де попереднього року вона не росла.

Треба сказати, що земля порадувала цьогоріч не лише високими врожаями картоплі, щедро вродили майже всі сільськогосподарські культури. Серед них — цибуля, часник, майже кожне господарство зібрало щедрий урожай помідорів, високим є і урожай зернових.

За словами президента Українського клубу аграрного бізнесу Алекса Ліссітси, цього року в Україні зберуть приблизно 20 мільйонів тонн картоплі, хоча зазвичай збирають 18-19 мільйонів. Але такі низькі ціни, як зараз, до зими не протримаються. Коли починаються морози, картопля, що зберігається у непридатних для цього місцях, мерзне і починає гнити. Крім того, останнім часом у Житомирській, Чернігівській та Рівенській областях йшли дощі, тому картопля починає гнити ще у землі. А саме ці області є найбільшими виробниками картоплі в Україні.

Переглядів: 1619 | Додав: Klymets | Теги: збір врожаю, бульба, Бульба - другий хліб поліщуків, рекорд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
0
1 Vladimir Soroka   (28.11.2011 21:45) [Материал]
Шановний , бачу зiвяла активнiсь вашого сайту , ту бульбу напевне вже снiгом замело ... а коли буряки будуть ???

0
2 Klymets   (29.11.2011 16:10) [Материал]
Снігом ще не замело...

А за "буряками" немає часу для роботи над сайтом.

До того ж виникає питання: куди йти далі? Чим наповнювати сайт? Що цікавить відвідувачів сайту? Що вони хотіли б бачити на сайті нашого села?

Адже справжні новини в нашому селі відбуваються тільки раз на місяць.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
П`ятниця, 26.04.2024, 01:50
Вітаю Вас Гость